Erre a születésnapra senki sem várt

Hívjon minket még ma! +36 70 453 8061 | info@impuls360.hufacebook
  Facebookgoogle_plus

  Erre a születésnapra senki sem várt

  30 éves az első számítógépes vírus a pakisztáni Brain, azaz az agy. Senki sem ünnepel, a felhasználók pedig örökre átkozni fogják ezt a napot.

  Az egyik legnagyobb biztonsági IT cég az ESET kutatói elmondták, hogy az első vírus ugyan az 1971-es Creeper volt de nem ez számít az elsőnek hiszen ekkor mág nem léteztek PC-k. A kártevők igazi elterjedéshez a személyi számítógépek kellettek, itt pedig a nem éppen dicsőséges úttörőszerep az 1986-ban született Brainé amit egy pakisztáni testvérpár készített. Amjad és Basit Farooq Alvi orvosi szoftvereket árultak és a vírust azért készítették, hogy megbüntessék vele azokat akik illegálisan másolták a lemezeket. A Brain úgynevezett lopakodó mechanizmust használt aminek a lényege, hogy felülírta a boot rekordot de lementette az eredeti adatokat.

  A ’80-as ’90-es évek fordulóján még elenyésző volt a vírusok száma, hiszen néhány százas majd ezres darabszámról beszélhettünk. Ezeknek a kártevőknek az ereje és kártevő képessége ugyanúgy gyerekcipőben járt mint a korabeli számítástechnika. Az elkövetkező három évtizedben azonban robbanásszerű fejlődés ment végbe a számítógépek terén, ami azzal járt, hogy a vírusoknak nemcsak a darabszáma nőtt meg de egyre kifinomultabbak, egyre hatékonyabbak és ezzel együtt egyre kártékonyabbak lettek. A szakértők ma már mintegy 350 millió becsülik a különböző vírusok, férgek, kémprogramok és botnetes kártevők számát ami sajnos minden nappal tovább nő.

  Az ESET szakemberei egy kiváló infografikán foglalták össze a vírusok fejlődését.

  Infografika a vírusokról