Black Friday őrület

Hívjon minket még ma! +36 70 453 8061 | info@impuls360.hufacebook
  Facebookgoogle_plus

  Black Friday őrület

  Évek óta egyre nagyobb hangsúlyt kap Magyarországon is a Black Friday, vagyis a Fekete péntek. De miről is beszélünk valójában?

  Mint olyan sok más szokás, a Black Friday is az Egyesült Államok kultúrexportjának részeként érkezett meg Európába, manapság pedig már Magyarországon is meghatározó része a Karácsony előtti időszaknak. Hatalmas, vagy legalábbis annak kikiáltott akciók, tömeges hisztéria, megbénuló webáruházak jellemzik hazánkban is, de gyökerei egészen a XIX. századba nyúlnak vissza.

  Magát az elnevezést számos eseményre használták már, legelőször az 1869-es pénzügyi válság kapcsán említették, maihoz kapcsolódó értelmét viszont csak 1966-ban nyerte el. A philadelphiai rendőrség ugyanis ekkor nevezte el a hálaadást követő napot fekete pénteknek, mivel ezzel a nappal kezdődött a karácsonyi bevásárlás időszaka, amely hatalmas dugókat okozott a városban és a gyalogos forgalom is jelentősen megnövekedett. A vidékről és a külvárosokból beáramló emberek miatt a rendőröknek extra műszakban kellett védeniük a boltok árukészletét, a helyi lakosság pedig rettegve várta ezt a napot.

  Fekete Péntek

  A Black Friday kifejezés használata 2009-ben vált általánossá, pontos dátuma pedig a hálaadást követő péntek. Mivel a hálaadást az Egyesült Államokban november negyedik csütörtöke, így a fekete péntek november 23-29 közé esik. Külföldön, valamint Magyarországon is meghosszabbított nyitva tartással, valamint komoly akciókkal várják az áruházak látogatóikat, az Egyesült Államokban nem ritka, hogy éjfélkor nyitnak és 24 órán keresztül nyitva tartanak.